IN-Z ervaart als allereerste Limburgs dienstenchequekantoor de voordelen van de IBO-regeling 

Artikel Unizo

De kloof die tussen kwetsbare mensen en de arbeidsmarkt instaat, verkleinen dat is de missie van zowel IN-Z vzw als VDAB. De twee organisaties zijn hechte partners in het streven naar een inclusieve arbeidsmarkt waar iedereen de kans krijgt om in te stromen. De nieuwste toevoeging op de IBO-regeling, namelijk die voor de dienstenchequesector, werd door IN-Z aangegrepen als extra mogelijkheid om werkzoekenden aan een geschikte job te helpen. Meer uitleg door Annemie Seron, operationeel directeur bij IN-Z vzw en Els Kenens, provinciaal accountmanager bij VDAB. 

IN-Z is een sociale onderneming met een brede waaier aan diensten. “Vanuit ons DNA willen we zorgen dat kwetsbare doelgroepen een plek krijgen op de arbeidsmarkt”, vertelt Annemie Seron. “Daar zijn we creatief in. We geloven dat er ook voor mensen die nog niet volledig arbeidsmarkt-klaar zijn, een geschikte werkplek is. We willen daarom de werkzoekende activeren en ondersteunen op maat van zijn of haar situatie.  Duurzaam te werk gaan is daarbij heel belangrijk.” In de dienstenchequesector is het echter niet vanzelfsprekend om de juiste mensen voor de juiste klant te vinden. Daarom kwam de introductie van de IBO (Individuele Beroepsopleiding) van VDAB voor de dienstenchequesector als geroepen. “Het IBO-traject bestaat al langer en helpt werkzoekenden om laagdrempelig in te stap- pen bij een nieuwe werkgever door middel van een opleidingsperiode op de werkvloer onder begeleiding van VDAB”, legt Els Kenens uit. “Ook de werkgever is hierbij gebaat, want die vindt een nieuwe werknemer en krijgt de tijd om de startperiode en competenties van die persoon te ontwikkelen en evalueren. Nu bestaat die begeleiding dus ook voor de  ienstenchequesector, en IN-Z was de eerste om die kans te grijpen.” 

Werken aan competenties 

IN-Z doet veel meer dan alleen de begeleiding van werknemers in de schoonmaak, maar het is juist deze sector die specifieke uitdagingen met zich meebrengt als het op werving aankomt. “Poetsen op verschillende adressen is niet evident”, zegt Annemie. “Je werkt steeds in een andere context, met andere materialen en verwachtingen, dus het is niet eenvoudig om in zo’n job geplaatst te worden. Voor de opstart van een dienstverlening gaan we op huisbezoek. Ook hebben we een systeem van meter- en peterschap ontwikkeld zodat nieuwe medewerkers tijdens hun werkuren ondersteund worden in hun groeitraject. De IBO helpt ons om mensen dat extra opstapje te geven. Door competentie- gewijs aan de persoonlijke ontwikkeling van de medewerker te werken, zorgen we voor een vlotte instroom.” “De IBO-bemiddelaar Els Kenens, VDAB en Annemie Seron, IN-Z van VDAB stemt samen met de werkgever het opleidingsplan af en zorgt voor een tussentijdse evaluatie en eindevaluatie”, vult Els aan. “Ook biedt een VDAB-instructeur kosteloos twee extra workshops schoonmaak aan tijdens dit IBO-traject, in een van onze opleidingscentra.”

Goede begeleiding 

De expertises van VDAB en IN-Z kruisen elkaar, en de twee organisaties zijn dan ook vaste partners die onderling informatie en advies uitwisselen. “Wij komen veel in contact met mensen via onze outreach”, zegt Annemie. “Er bevinden zich heel wat niet-beroepsactieve mensen onder de radar, en die kunnen wij kenbaar maken bij VDAB.” Tegelijkertijd neemt VDAB de expertenrol op zich rond tewerkstelling en worden er zo ook heel wat jobkandidaten doorverwezen naar IN-Z en andersom. “Bij een kloof tussen werknemer en arbeidsmarkt is er begeleiding nodig, en we weten dat IN-Z hierin heel sterk is”, vult Els aan. “Tegelijkertijd neemt een IBO- traject twijfels weg, zowel bij de werknemer als de werkgever.” 

Tekst: Annelies Plugge (ZINNIG)
Foto: Luc Daelemans
UNIZO Magazine Limburg, november 2023

Deel dit bericht

Ontdek ook deze nieuwsberichten

LIV wordt IN-Z

IN-Z neemt LIV aan het werk over en dat werd dinsdag 20 februari 2024 feestelijk gevierd. De overname creëert een complementair aanbod aan de begeleiding en het werkgeverschap bij IN-Z.

Lees verder »

Medewerker in de kijker: het verhaal van Gilles

IN-Z richtte in 2016 HOST op, voluit Horeca via Sociale Tewerkstelling. Achter de kookpotten in Runkst staat kok Gilles van Quickelberge. Deze rasechte, maar uitgeweken Gentenaar heeft koken in zijn DNA zitten. Hij is het creatieve brein van het restaurant en geeft in de keuken leiding aan een divers team van medewerkers.

Lees verder »