Ruth Claes wordt Brugfiguur Werk

Brief van Ruth

In 2023 ben ik niet alleen algemeen directeur van IN-Z, maar ook Brugfiguur Werk!

Met deze nieuwe rol wil ik meer impact genereren voor kwetsbare mensen uit de arbeidsreserve. Als sociale ondernemer neem ik graag een verbindende rol op mij. Mijn eigen expertise ligt bij outreach, het vinden en activeren van mensen, maar zeker ook bij het organiseren van werkvloeren die de arbeidsmarkt toegankelijker kunnen maken. Samen met partners wil ik deze expertise en good practices uit het werkveld samenleggen om werkvloeren inclusiever te maken. Ik blijf algemeen directeur bij IN-Z, maar zal een groter deel van mijn tijd als brugfiguur optreden.

Naar een inclusieve arbeidsmarkt

De Vlaamse regering wil graag 80% van de 20- tot 64-jarigen aan het werk. Dat is nodig, niet (enkel) om onze sociale zekerheid te financieren, maar vooral omdat werk emancipeert en zin geeft. Door de huidige krapte op de arbeidsmarkt zijn daarvoor meer dan ooit kwetsbare werkzoekenden en in het bijzonder ook niet-beroepsactieven heel belangrijk. Omgekeerd biedt de krapte op de arbeidsmarkt kansen voor groepen die de voorbije jaren het meeste aan de kant bleven staan. De uitdaging is groot, want ze verlangt veranderingsmanagement in zowel arbeidsbemiddeling als werkvloerorganisatie.

Als brugfiguur zal ik hierin een rol spelen. Met mijn persoonlijke ervaring als werkgever promoot ik inclusieve arbeidsorganisatie. Ik wil krachtige voorbeelden uit het werkveld verzamelen en delen met anderen. De weg naar activering zal voortaan vooral oog en oor moeten hebben voor vragen en noden van de betrokkenen. Dat vraagt om een omslag, een andere bril, een aanpak op maat en bovenal veel meer samenwerking. Tussen verschillende domeinen (werk, welzijn, onderwijs, zorg, cultuur, etc.) en tussen verschillende partners en belanghebbenden.

Capacity Building

Het Vlaamse brugfiguurschap kadert in het programma van Capacity Building voor lokale partnerschappen. In Capacity Building zullen lokale besturen samen met VDAB en Werk en Sociale Economie Europa (Europa WSE) lokale, vindplaatsgerichte initiatieven versterken en een brug vormen tussen niet-beroepsactieve groepen en de vele vacatures op onze arbeidsmarkt. Multidisciplinaire samenwerking in een holistische aanpak staan hier centraal. Het project wordt gedragen door Vlaamse en Europese financiering.

Contact

Voor vragen, bedenkingen, ideeën kan je me bereiken via ruth@brugfiguurwerk.be

Deel dit bericht

Ontdek ook deze nieuwsberichten

LIV wordt IN-Z

IN-Z neemt LIV aan het werk over en dat werd dinsdag 20 februari 2024 feestelijk gevierd. De overname creëert een complementair aanbod aan de begeleiding en het werkgeverschap bij IN-Z.

Lees verder »

Medewerker in de kijker: het verhaal van Gilles

IN-Z richtte in 2016 HOST op, voluit Horeca via Sociale Tewerkstelling. Achter de kookpotten in Runkst staat kok Gilles van Quickelberge. Deze rasechte, maar uitgeweken Gentenaar heeft koken in zijn DNA zitten. Hij is het creatieve brein van het restaurant en geeft in de keuken leiding aan een divers team van medewerkers.

Lees verder »