Ruth Claes wordt Brugfiguur Werk
Brief van Ruth
In 2023 ben ik niet alleen algemeen directeur van IN-Z, maar ook Brugfiguur Werk!
Met deze nieuwe rol wil ik meer impact genereren voor kwetsbare mensen uit de arbeidsreserve. Als sociale ondernemer neem ik graag een verbindende rol op mij. Mijn eigen expertise ligt bij outreach, het vinden en activeren van mensen, maar zeker ook bij het organiseren van werkvloeren die de arbeidsmarkt toegankelijker kunnen maken. Samen met partners wil ik deze expertise en good practices uit het werkveld samenleggen om werkvloeren inclusiever te maken. Ik blijf algemeen directeur bij IN-Z, maar zal een groter deel van mijn tijd als brugfiguur optreden.
Naar een inclusieve arbeidsmarkt
De Vlaamse regering wil graag 80% van de 20- tot 64-jarigen aan het werk. Dat is nodig, niet (enkel) om onze sociale zekerheid te financieren, maar vooral omdat werk emancipeert en zin geeft. Door de huidige krapte op de arbeidsmarkt zijn daarvoor meer dan ooit kwetsbare werkzoekenden en in het bijzonder ook niet-beroepsactieven heel belangrijk. Omgekeerd biedt de krapte op de arbeidsmarkt kansen voor groepen die de voorbije jaren het meeste aan de kant bleven staan. De uitdaging is groot, want ze verlangt veranderingsmanagement in zowel arbeidsbemiddeling als werkvloerorganisatie.
Als brugfiguur zal ik hierin een rol spelen. Met mijn persoonlijke ervaring als werkgever promoot ik inclusieve arbeidsorganisatie. Ik wil krachtige voorbeelden uit het werkveld verzamelen en delen met anderen. De weg naar activering zal voortaan vooral oog en oor moeten hebben voor vragen en noden van de betrokkenen. Dat vraagt om een omslag, een andere bril, een aanpak op maat en bovenal veel meer samenwerking. Tussen verschillende domeinen (werk, welzijn, onderwijs, zorg, cultuur, etc.) en tussen verschillende partners en belanghebbenden.
Capacity Building
Het Vlaamse brugfiguurschap kadert in het programma van Capacity Building voor lokale partnerschappen. In Capacity Building zullen lokale besturen samen met VDAB en Werk en Sociale Economie Europa (Europa WSE) lokale, vindplaatsgerichte initiatieven versterken en een brug vormen tussen niet-beroepsactieve groepen en de vele vacatures op onze arbeidsmarkt. Multidisciplinaire samenwerking in een holistische aanpak staan hier centraal. Het project wordt gedragen door Vlaamse en Europese financiering.
Contact
Voor vragen, bedenkingen, ideeën kan je me bereiken via ruth@brugfiguurwerk.be
Deel dit bericht
Ontdek ook deze nieuwsberichten
Digironde van Mediawijs
In Tongeren verzamelden de deelnemers van de Mediawijs Digironde voor een inspirerend bezoek aan DIGbij en DIGI-taal. Deze projecten werden gekozen uit honderden digitale inclusie-initiatieven in Vlaanderen en behoren tot de vier best practices die Mediawijs tijdens de Digironde in de kijker zet.
Medewerker in de kijker: het verhaal van Alina
Alina is een moedige vrouw uit Oekraïne die door de oorlog haar thuisstad ontvluchtte en naar België reisde om veiligheid te zoeken. Hier heeft ze een nieuw leven opgebouwd en werkt ze als brugfiguur voor het project Brood & Rozen, waar ze kwetsbare moeders helpt werk te vinden.
Dag van de huishoudhulp! Over veerkracht in de dienstencheques
90% van onze medewerkers is veerkrachtig, zo blijkt uit een doorlichting van Mensura. Een positieve belichting op dag van de huishoudhulp.