DIGbij - digitaal dichtbij voor iedereen
Op 4 oktober opende minister van werk en sociale economie Jo Brouns (cd&v) in Borgloon officieel de eerste Limburgse digibank DIGbij, die in april dit jaar toegekend werd met Vlaamse financiering.
Binnen DIGbij werken 6 organisaties (IN-Z, Link in de Kabel, Close the Gap, LPV, Educo en SAAMO) samen in Tongeren, Borgloon, Heers en Wellen om de brug te slaan naar mensen die minder digitale vaardigheden hebben.
DIGbij is een team van outreachende brugfiguren die worden opgeleid tot digihelper. Zij gaan tot bij de mensen thuis om inzicht te krijgen in hun noden en hen verder te helpen. En om écht DIGbij te zijn, trekt de digihelper er ook op uit met een e-bakfiets uitgerust met wifi, laptops en tablets. Deze mobiele werking brengt materialen, hulp op maat en activiteiten in wijkhuizen, kerndorpen en tot bij organisaties en verenigingen.
DIGbij richt zich vooral op gezinnen waar niemand werkt, nieuwkomers, jongvolwassenen en alleenwonende ouderen.
‘In deze uitgestrekte landelijke regio – met meer dan 57.000 inwoners en 45 deelgemeenten – is het belangrijk om het digitale aanbod mobiel te maken, en zo ‘dichtbij’ de mensen zelf te brengen”, zegt projectcoördinator Sanne Vander Beken. “Onze digibank omvat daarom meerdere digipunten die open en vrij toegankelijk zijn, en naast een uitleendienst voor laptops en tablets ook een plaats voor opleiding in digitale vaardigheden en mediawijsheid. Voor de vakanties voorzien we ook digihelden, een programma op maat van alle doelgroepen.’
Meer weten? www.digbij.be
Deel dit bericht
Ontdek ook deze nieuwsberichten
Slotconferentie
Zonder inclusieve werkomgeving is er geen kans op activering. Als Brugfiguur Werk flankeert Ruth Claes in 2024 dienstverleners en werkgevers die daar innovatief mee omspringen. In deze slotconferentie van het project focus op talent – actieplan vrouwen met een migratie-achtergrond en eenoudergezinnen licht ze samen met experten haar bevindingen toe.
Digironde van Mediawijs
In Tongeren verzamelden de deelnemers van de Mediawijs Digironde voor een inspirerend bezoek aan DIGbij en DIGI-taal. Deze projecten werden gekozen uit honderden digitale inclusie-initiatieven in Vlaanderen en behoren tot de vier best practices die Mediawijs tijdens de Digironde in de kijker zet.
Medewerker in de kijker: het verhaal van Alina
Alina is een moedige vrouw uit Oekraïne die door de oorlog haar thuisstad ontvluchtte en naar België reisde om veiligheid te zoeken. Hier heeft ze een nieuw leven opgebouwd en werkt ze als brugfiguur voor het project Brood & Rozen, waar ze kwetsbare moeders helpt werk te vinden.