Project digibanken goedgekeurd
In Borgloon, Tongeren, Heers en Wellen vind je binnenkort onze vaste en mobiele digipunten van DIGbij. Daar zal IN-Z – in samenwerking met een aantal partners in digibanken – laptops, tablets, opleidingen en digicoachen voorzien om zo de digitale kloof te verkleinen. Volgens de barometer van de digitale inclusie 2020 van de Koning Boudewijnstichting beschikt bijna één op de drie huishoudens met lage inkomens niet over een internetverbinding. 40% van de Belgische bevolking heeft zwakke digitale vaardigheden, een percentage dat stijgt tot 75% bij mensen met lage inkomens en een laag opleidingsniveau. Met deze digipunten helpen we het risico op digitale uitsluiting bij kwetsbare groepen te verminderen.
Het samenwerkingsverband DIGbij staat voor een gezamenlijk, efficiënt en duurzaam e-inclusiebeleid voor de inwoners van Borgloon, Tongeren, Heers en Wellen. Het uitgangspunt van deze samenwerking is een kwaliteitsvolle dienstverlening die vertrekt vanuit de noden van digitaal kwetsbare volwassenen uit de arbeidsreserve en ouderen die alleen wonen.
Aan de hand van de digital outreach-methodiek bezoeken brugfiguren, tewerkgesteld in de lokale diensteneconomie, aan huis werkarme gezinnen, nieuwkomers en alleenwonende senioren met een digitale kloof om inzicht te krijgen in de noden van deze mensen. Gewapend met e-bike, aangepaste en gratis tablet, gegarandeerde WIFI en vorming als mediacoach, geven de brugfiguren individuele ondersteuning in thuiscontext of binnen de veiligheid van een gekend vindplaatsgericht project van een van de partners. Ook het project ToeKoel, dat zich richt op kinderen, zal uitgebreid worden.
Zo brengt DIGbij bovenlokale expertise rond e-inclusie, WIFI, opleiding en refurbished hardware ‘dichtbij’ de doelgroep van deze uitgestrekte landelijke gemeenten. Haar aanbod wordt gelinkt aan mobiele en vaste digipunten met outreachende brugfiguren. Deze digital outreach is dé garantie voor een blijvend lokale verankering van een digitale inhaalbeweging en proactief e-inclusiebeleid, op maat van elk van de deelnemende gemeenten.
Naast een uitleendienst en een openbare computerruimte zijn de digipunten ook een plaats voor vorming en opleiding in digitale vaardigheden en mediawijsheid, met flankerend, preventief en integraal vakantieaanbod georganiseerd door DIGbij en de brugfiguren, voor de doelgroep en hun gezinsleden of buurt.
Het project loopt van februari 2022 tot en met december 2024. Het geniet steun van het departement Werk en Sociale Economie en loopt in samenwerking met Link in de Kabel, Educo, Limburgs Platform voor Vluchtelingen, SAAMO Limburg Close the gap en Telenet.
Meer weten? www.digibanken.vlaanderen.be
Luister hier naar het regionieuws van Radio 2.
Deel dit bericht
Ontdek ook deze nieuwsberichten
Slotconferentie
Zonder inclusieve werkomgeving is er geen kans op activering. Als Brugfiguur Werk flankeert Ruth Claes in 2024 dienstverleners en werkgevers die daar innovatief mee omspringen. In deze slotconferentie van het project focus op talent – actieplan vrouwen met een migratie-achtergrond en eenoudergezinnen licht ze samen met experten haar bevindingen toe.
Digironde van Mediawijs
In Tongeren verzamelden de deelnemers van de Mediawijs Digironde voor een inspirerend bezoek aan DIGbij en DIGI-taal. Deze projecten werden gekozen uit honderden digitale inclusie-initiatieven in Vlaanderen en behoren tot de vier best practices die Mediawijs tijdens de Digironde in de kijker zet.
Medewerker in de kijker: het verhaal van Alina
Alina is een moedige vrouw uit Oekraïne die door de oorlog haar thuisstad ontvluchtte en naar België reisde om veiligheid te zoeken. Hier heeft ze een nieuw leven opgebouwd en werkt ze als brugfiguur voor het project Brood & Rozen, waar ze kwetsbare moeders helpt werk te vinden.