Nieuw Europees project voor instroom van kansengroepen naar zorgberoepen

Het belang van de zorgsector is niet te onderschatten, dit toont de coronapandemie nog maar eens aan. De zorgsector bevat heel wat knelpuntberoepen. Aan de andere kant zijn er ook heel wat gemotiveerde werkzoekenden met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’, die mits de nodige ondersteuning een kwalificatie zouden kunnen behalen om zo de vacatures in te vullen. De provincie Vlaams-Brabant start, samen met de stad en OCMW Leuven, CVO Qrios, CVO Volt, IN-Z en VDAB en met Europese steun, hiertoe een project op.

“Het beroep van verzorgende en zorgkundige spant de kroon bij de moeilijk in te vullen vacatures. Toch weten we dat er heel wat werkzoekenden met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’, zijn die met de nodige ondersteuning een kwalificatie zouden kunnen behalen om zo de vacatures in te vullen”, weet Sofie Hoornaert, docent en stagebegeleidster van CVO Qrios.

De provincie Vlaams-Brabant, CVO Qrios, CVO Volt, Stad en OCMW Leuven, IN-Z en VDAB slaan daarom de handen in elkaar.

“Via een nieuw project, gefinancierd door het Europees Sociaal Fonds, onderzoeken we op welke manier de in- en doorstroom van personen met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’, en meer bepaald medewerkers lokale diensteneconomie en artikel 60’ers, naar de zorgsector bevorderd kunnen worden via kwalificerende trajecten”, zegt Ann Schevenels, gedeputeerde voor economie.

“Er zijn nu reeds opleidingsmogelijkheden op verschillende niveaus, en toch merken we nog steeds dat een bepaalde groep uit de boot valt. Voor hen is het niet eenvoudig om hieraan te beginnen of de opleiding af te maken. Daarom willen we met deze proeftuin onderzoeken hoe we hen beter kunnen bereiken”, zegt Johan Geleyns, Leuvens schepen van werk.

Negen groepen cursisten van de opleiding verzorgende van CVO Volt en CVO Qrios zullen gedurende ruim twee jaar intensief worden opgevolgd. De focus ligt bij het bevorderen van de instroom van kansengroepen, door in te zetten op opleiding en vorming. Er wordt onderzocht op welke manier er meer mensen uit de ‘kansengroepen’ toegeleid kunnen worden tot de huidige opleidingen verzorgende/zorgkundige en of deze trajecten beter afgestemd kunnen worden op de doelgroep.

Vzw IN-Z is een sociale onderneming met activiteiten in de domeinen zorg, huishoudhulp, kind & vrije tijd, onthaal & toerisme, groen & klus en training & begeleiding. 

ESF

Deel dit bericht

Ontdek ook deze nieuwsberichten

Medewerker in de kijker: het verhaal van Alina

Alina is een moedige vrouw uit Oekraïne die door de oorlog haar thuisstad ontvluchtte en naar België reisde om veiligheid te zoeken. Hier heeft ze een nieuw leven opgebouwd en werkt ze als brugfiguur voor het project Brood & Rozen, waar ze kwetsbare moeders helpt werk te vinden.

Lees verder »