portavida

IN-Z en Covida geven Portavida mee vorm

Op de plek waar het voormalige Sint-Jansziekenhuis heeft gestaan, bevindt zich nu de Poort tot de Welzijnscampus, een gezamenlijke realisatie van Landwaarts, Nieuw Dak, het AGB en het OCMW. Het project omvat een ondergrondse parkeergarage met zo’n 565 plaatsen, een kantoorgebouw voor welzijnsorganisaties en zes woonblokken, met een mix van 108 sociale koop- en huurwoningen, met op de benedenverdieping ruimte voor sociaal-commerciële invulling. Binnen dit project is het OCMW eigenaar van het kantoorgebouw. Het stelt de ruimtes via verkoop en verhuur ter beschikking van organisaties die passen binnen de filosofie en doelstellingen van de welzijnssite.

Ria Grondelaers, schepen van Sociaal welzijn: “Met de recente omgevingsaanleg en de oplevering van het project Poort tot de Welzijnscampus, heeft Portavida voor het grootste deel vorm gekregen. Binnen de Poort tot de Welzijnscampus krijgt nu ook het kantoorgebouw invulling.”

De gelijkvloerse verdieping omvat het dagactiviteitencentrum van Covida en het infopunt Portavida, het onthaal van de site. De eerste en tweede verdieping worden ingenomen door vzw IN-Z en haar zusteronderneming Poetskracht. De derde en vierde verdieping zijn bestemd voor Covida.

Medewerkers lokale diensteneconomie wijzen de weg

“Het infopunt Portavida is complementair aan de onthaalfuncties bij de organisaties op de site. Hier willen we de bezoekers van Portavida een warm onthaal bieden en hen persoonlijk wegwijs maken. De centrale ligging is hier ideaal voor. Voor die onthaalfunctie doen we een beroep op doelgroepmedewerkers van vzw IN-Z in het kader van lokale diensteneconomie. We bieden werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt een inschakelingstraject van 5 jaar aan, wat hun kansen op werk in de reguliere sector verhoogt.”

Ruth Claes, algemeen directeur vzw IN-Z: “Die medewerkers zijn het eerste aanspreekpunt van de sitebezoekers die op zoek zijn naar een organisatie of een bepaald zorgaanbod. Ze maken hen wegwijs met plannetjes en begeleiden kwetsbare bezoekers. Ze hebben kennis van het zorg- en welzijnsaanbod op de site, zodat ze gericht kunnen doorverwijzen naar de verschillende organisaties. Omdat we zelf onze kantoren in dit gebouw hebben, kunnen we instaan voor een optimale begeleiding en opleiding.” De samenwerking tussen het OCMW en vzw IN-Z is gegoten in een overeenkomst die ingaat vanaf 1 april 2021.

Vzw IN-Z is een sociale onderneming die duizend tweehonderd werknemers, in hoofdzaak vrouwen, een duurzame baan biedt in de domeinen seniorenzorg, huishoudhulp, de ondersteuning van kwetsbare jonge gezinnen en toeristisch onthaal. Uit deze werking puurt zij ook een hoge kunde op het vlak van begeleiding en training, waardoor ze ook optreedt als een veelgevraagde partner van VDAB en lokale werkgevers. Poetskracht is een jong schoonmaakbedrijf waarmee IN-Z de brug heeft gelegd naar de reguliere schoonmaaksector. Werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt vinden daarin een plek.

De hoofdzetel van vzw IN-Z zal eind juni 2021 verhuizen naar campus Portavida. Tot die tijd blijven wij gehuisvest op de Schaapsdries 2 te Genk.

Deel dit bericht

Ontdek ook deze nieuwsberichten

LIV wordt IN-Z

IN-Z neemt LIV aan het werk over en dat werd dinsdag 20 februari 2024 feestelijk gevierd. De overname creëert een complementair aanbod aan de begeleiding en het werkgeverschap bij IN-Z.

Lees verder »

Medewerker in de kijker: het verhaal van Gilles

IN-Z richtte in 2016 HOST op, voluit Horeca via Sociale Tewerkstelling. Achter de kookpotten in Runkst staat kok Gilles van Quickelberge. Deze rasechte, maar uitgeweken Gentenaar heeft koken in zijn DNA zitten. Hij is het creatieve brein van het restaurant en geeft in de keuken leiding aan een divers team van medewerkers.

Lees verder »