Tongeren presenteert digitale inclusieprojecten tijdens de Digironde van Mediawijs

Op maandag 26 augustus ontving Tongeren de deelnemers van de Digironde van Mediawijs voor een inspirerend bezoek aan DIGbij en DIGI-taal. Deze projecten werden, uit honderden digitale inclusie-initiatieven in Vlaanderen, geselecteerd als één van de vier best practices voor de Digironde door Mediawijs, het Vlaamse kenniscentrum voor mediawijsheid.
DIGbij en DIGI-taal
DIGbij is een project van vzw IN-Z i.s.m. vzw Link in de Kabel en vzw Close The Gap, gefinancierd door het Vlaamse Departement Werk en Sociale Economie. Het team bestaat uit outreachende brugfiguren die als ‘digihelpers’ gratis digitale hulp aanbieden aan de inwoners van Tongeren, Borgloon, Heers en Wellen.
“We hebben een specifiek model ontwikkeld. Door verschillende subsidies te combineren en goede afspraken te maken met lokale besturen konden we van digihelpers betaalde jobs maken”, vertelt Ruth Claes (algemeen directeur vzw IN-Z). “We dienen twee doelen tegelijk: we activeren mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt door hen in werk aan te bieden, en tegelijkertijd maken we onze diensten toegankelijker voor de doelgroep in dezelfde gemeente. De digihelpers spreken vaak dezelfde taal als de doelgroep en nemen hun eigen netwerk mee naar de digibank.”
DIGI-taal, een project van OCMW Tongeren in samenwerking met vzw IN-Z en vzw Link in de Kabel, richt zich specifiek op inwoners van aandachtswijken in Tongeren met als doel ze toegang te geven tot digitale media en vaardigheden. Sinds de start in oktober 2022 hebben de digiprojecten in Tongeren al 548 unieke inwoners bereikt, goed voor 1100 bezoeken. Maar liefst 98% van de inwoners die deelnamen aan een infosessie geven aan zich versterkt te voelen in hun digitale vaardigheden.
Digironde
Er waren 19 deelnemers van verschillende lokale besturen aanwezig op de Digironde. De dag begon met een welkomstwoord door schepen An Christiaens van Stad Tongeren, gevolgd door een presentatie van de kernaspecten en behaalde resultaten door Sanne Vander Beken (vzw IN-Z) en Niels Dewil (vzw Link in de Kabel). In de namiddag brachten de deelnemers in kleine groepen een bezoek aan het digipunt in Plusplek Koninksem en woonden zij een Digihelden-activiteit bij in de bibliotheek van Tongeren.
Het bezoek was een unieke gelegenheid om te laten zien hoe de projecten DIGbij en DIGI-taal bijdragen aan digitale inclusie in Tongeren. De erkenning als best practice binnen Vlaanderen benadrukt de succesvolle inzet van alle betrokkenen en biedt inspiratie voor andere gemeenten om zelf aan de slag te gaan met digitale inclusie.
Deel dit bericht
Ontdek ook deze nieuwsberichten

Individueel Maatwerk
17% van de werkzoekenden in ons land heeft een arbeidsbeperking.
𝗜𝗻𝗱𝗶𝘃𝗶𝗱𝘂𝗲𝗲𝗹 𝗠𝗮𝗮𝘁𝘄𝗲𝗿𝗸 is voor ons dé manier om mensen boven de radar te krijgen. IN-Z is zelf al jaar en dag werkgever van Individuele Maatwerkers (vroeger LDE) en weet dat er nog gigantisch veel potentieel zit voor de reguliere arbeidsmarkt.

Medewerker in de kijker: het verhaal van Amal
Na drie jaar is Amal eindelijk herenigd met haar gezin in Borgloon. In slechts twee maanden tijd is ze al actief als vrijwilliger bij IN-Z en werkt ze hard aan haar toekomst. Terwijl haar kinderen zich aanpassen, leert Amal Nederlands en bouwt ze een netwerk op.

Inspiratiesessie: ‘Jouw werkvloer: de lift naar de arbeidsmarkt vóór elke student’
Gratis inspiratiesessie: ‘Jouw werkvloer: de lift naar de arbeidsmarkt voor élke student’. Gratis inspiratiesessie: 𝐈𝐧𝐬𝐩𝐢𝐫𝐚𝐭𝐢𝐞𝐬𝐞𝐬𝐬𝐢𝐞: 𝐣𝐨𝐮𝐰 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐯𝐥𝐨𝐞𝐫 𝐚𝐥𝐬 𝐥𝐢𝐟𝐭 𝐧𝐚𝐚𝐫 𝐝𝐞 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐦𝐚𝐫𝐤𝐭 𝐯𝐨𝐨𝐫 é𝐥𝐤𝐞 𝐬𝐭𝐮𝐝𝐞𝐧𝐭