Dag van de huishoudhulp. Over veerkracht in die dienstencheques.

Dag van de huishoudhulp

Op 20 juni wordt jaarlijks ‘de dag van de huishoudhulp’ gevierd. Een ideale dag om deze sector eens positief te belichten. De laatste maanden lazen we maar al te vaak ‘eenzaam beroep’ of ‘weinig werkplezier’ in de kranten. Bij IN-Z zijn we het hier niet mee eens, we ontvingen dan ook cijfers die het tegendeel bewezen. Zo blijkt uit een recente bevraging door Mensura, dat meer dan 90% van onze medewerkers veerkrachtig zijn en dat het heel goed gesteld is met hun welbevinden.

Veerkrachtige IN-Z medewerkers

Mensura is een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Ze inspireren en helpen organisaties om samen medewerkers beter, langer en gezonder inzetbaar te houden. Want medewerkers vormen de motor van een organisatie. ‘Tijdens een medisch onderzoek hebben we dan ook niet alleen aandacht voor de fysieke gezondheid, maar zeker ook de mentale gezondheid. De medewerkers van IN-Z kwamen op onderzoek bij de arbeidsarts en via vragenlijsten werd er gepeild naar (werkgebonden) stress, coping mechanismen en veerkracht. Wij stonden versteld van de hoge scores, dit zien we zelden’ zo klinkt het bij Mensura.

Gina, huishoudhulp bij IN-Z, mag bijna met pensioen maar denkt nog lang niet aan stoppen. ‘Ik ga graag werken. Ik heb fijne collega’s, ik word gewaardeerd door mijn klanten, waarom zou ik stoppen?’ Ruth Claes, algemeen directeur bij IN-Z, verklapt de succesformule achter dit werkplezier: ‘Werk is meer dan geld verdienen, werk zorgt voor een netwerk, werk is echt welzijn.’ Maar daarvoor moet ook de werkvloer aangepast worden. De cijfers van veerkracht liegen er niet om, een organisatie die de werkvloer inclusief inricht creëert werkplezier voor zijn medewerkers. Bij IN-Z staan er zelfs mensen in de wachtrij om aangenomen te worden.’

Ruth Claes is naast algemeen directeur bij IN-Z ook Brugfiguur Werk. In het kader van een project voor de Vlaamse Overheid creëert ze zichtbaarheid voor vrouwen met een migratieachtergrond en eenoudergezinnen op de arbeidsmarkt. ‘Als ik met werkgevers rond inclusieve werkvloeren praat hoor ik maar al te vaak ‘ja maar, de persoon spreekt de taal niet’ of ‘ja maar, de persoon heeft niet de juiste opleiding gevolgd.’ Dat stukje ‘ja maar’ zet onze economie in vertraging. Vertraging in het verminderen van de werkloosheidscijfers, vertraging in het wegwerken van arbeidsdrempels.’ 

Inclusieve werkvloeren 

De hoge cijfers rond welzijn en veerkracht zijn te verklaren door de manier waarop wij onze werkvloer inclusief inrichten. Formeel gaat dit over het contract: werknemers kunnen zelf hun uren kiezen en krijgen vanaf dag 1 een vast bediendecontract. Dit geeft voor iedere persoon in welke situatie dan ook zekerheid en een balans tussen werk en privé. Verder kan iedere medewerker voor alles terecht bij een persoonlijke begeleider. Zo worden mogelijke problemen besproken en wordt er steeds naar een oplossing gezocht. Maar in sommige gevallen gaat dit ook over een juiste match vinden, zelfs wanneer de medewerker hiervan nog overtuigd moet worden. 

Kateryna, boekhouder bij IN-Z, was nog niet lang geleden boekhouder in Oekraïne maar genoodzaakt te vluchten. Door onvoldoende beheersing van de Nederlandse taal werd ze in België niet aangenomen als boekhouder. Toen Kateryna bij IN-Z kwam solliciteren als huishoudhulp kreeg ze ondanks de taal toch een job aangeboden als boekhouder: ‘Zij geloofden in mij, ik geloofde niet in mezelf. Zij nodigden mij uit, ik sprak nog geen Nederlands.’, zo zegt Kateryna. Ruth verklaart dat het eigenlijk heel eenvoudig is: ‘Een 7 in Oekraïne is ook een 7 in België’. Kateryna paste niet perfect in het profiel wat veel werkgevers voor ogen hebben, maar ondertussen spreekt ze perfect Nederlands en doet haar job even fantastisch. 

Wat wij willen meegeven aan werkgevers? Enerzijds is dit: durf naar de talenten van mensen te kijken in plaats van puur naar het profiel op papier. Zo krijgen mensen zoals Gina en Kateryna een match van werk wat ze willen en kunnen doen. Anderzijds: richt je werkvloer zo in dat het in iedere job mogelijk wordt om werkplezier te ervaren. Samen kun je het verschil maken, hoe wij dit noemen binnen IN-Z: Niet taffelen, maar doen!

Persmoment

Als sociale onderneming vinden we het belangrijk om onze kennis over positieve veranderingen breed te delen, zodat we gezamenlijk kunnen bijdragen aan een groter welzijn op het werk. Daarom vond er op 19 juni een persmoment plaats in het onthaal van Portavida. De pers en een aantal medewerkers waren aanwezig op deze gezellige bijeenkomst. En of onze positieve belichting werd gehoord! Voor wie toevallig deze avond naar het TVL Nieuws keek, kon onze huishoudhulp Ria al aan het werk zien. Ook HBVL en Het Nieuwsblad vonden het waardevol om de sector eens positief te laten zien. En niet zomaar een positieve kijk, maar een positieve realiteit.

Deel dit bericht

Ontdek ook deze nieuwsberichten

Medewerker in de kijker: het verhaal van Alina

Alina is een moedige vrouw uit Oekraïne die door de oorlog haar thuisstad ontvluchtte en naar België reisde om veiligheid te zoeken. Hier heeft ze een nieuw leven opgebouwd en werkt ze als brugfiguur voor het project Brood & Rozen, waar ze kwetsbare moeders helpt werk te vinden.

Lees verder »