
IN-Z zet werknemers op duurzaam groeipad
Een nieuwe aanwerving? Werkgevers bijten hun tanden stuk op originele jobadvertenties en inventieve acties om sollicitanten toch maar over de streep te trekken. En zelfs dan blijven organisaties vaak met lege handen staan… toch bestaat er een oplossing.
“Verruim je blik en sta open voor talenten van mensen die anders buiten beeld zouden blijven”, zegt Annemie Seron van IN-Z. “Met een beetje extra begeleiding buig je hun torenhoge motivatie om tot een duurzaam engagement waar jouw organisatie jarenlang op kan bouwen.”
Tienduizenden openstaande betrekkingen hunkeren naar een invulling. Tegelijkertijd was het aantal kandidaten voor een job nog nooit zo laag. “Tenminste, als je enkel boven de waterlijn kijkt. Wanneer je dieper graaft, kom je mensen tegen die wíllen werken, maar dat niet kunnen in de reguliere omstandigheden.”
Als directeur dienstverlening bij IN-Z weet Annemie Seron waarover ze het heeft. De sociale onderneming zoekt passend werk voor personen met een beperking. Hoewel ze bij IN-Z liever spreken van ‘speciale talenten’. “Die kunnen duizenden bedrijven heel goed gebruiken. Bovendien levert dit je op lange termijn meer op dan wanneer je op platgetreden paden blijft”, vertelt Annemie.
Een frisse kijk op de werkvloer
“Er heerst ontegensprekelijk een krapte op de arbeidsmarkt. En als je dan iemand met het juiste diploma gevonden hebt – of dat toch denkt – mag je blij zijn als hij 2 jaar later geen andere horizonten opzoekt. Zo kan je je onderneming toch niet duurzaam organiseren?”, vraagt Annemie zich retorisch af. Haar antwoord? Een frisse kijk op de werkvloer.
Annemie is op dreef: “Durf je blik te verruimen en je arbeidsprocessen op een vernieuwende manier te benaderen. Heb je echt 10 experts nodig? Misschien is een kleiner team van 2 à 3 deskundigen, aangevuld met andere profielen, wel rendabeler? Er zijn genoeg gemotiveerde mensen die zich keihard willen smijten. Althans, als ze daar de kans toe zouden krijgen.”
200% inzet
Eén van hen is Anja. Haar levensverhaal leest als een pageturner. Na een uitgestrekte carrière als zelfstandige, sukkelde de Limburgse in een burn-out. En alsof dat nog niet genoeg was, volgde enkele jaren later ook een herseninfarct. Maar met behulp van een job op maat, veerde ze telkens op. En met diezelfde veerkracht geeft ze het bedrijf een boost waar ze vandaag aan de slag is.
“Ik ben blij dat ik kàn werken”, laat Anja overtuigd verstaan. “Dat geeft betekenis aan mijn leven, ook al verloopt het via het sociale circuit. Anja is maatwerkster bij sociale cateraar HOST vzw. “Door de job die ik nu doe, ben ik op een andere manier naar mezelf gaan kijken. Ik heb talenten ontdekt waarvan ik vroeger niet wist dat ik ze had. Mijn coach An heeft het beste in me naar boven gehaald.”
Duurzame loopbaan
An is loopbaanbegeleider bij IN-Z. In samenspraak met de leidinggevende stippelt ze voor iedere werknemer een persoonlijk ontwikkelingsplan uit. “Hierbij slaan we samen een groeipad in. Zo worden mensen beter en beter in hun job”, verduidelijkt An. “Door levenslang te blijven leren, zetten we hen op de rails van een duurzame loopbaan.”
Zet een inclusieve bril op
“Dat is toch de wens van ieder bedrijf”, vult Annemie aan. En tussen droom en daad staan gelukkig allerlei ondersteuningspakketten die het voor werkgevers haalbaar houden. “Een IBO-traject, WSE-subsidies; er bestaan zoveel voordeelmaatregelen waar je een beroep op kan doen. Je moet dus alleen durven doen. Kijk vanuit een inclusieve bril naar je werkvloer. Zo ontstaan er kansen. Voor mensen met een beperking. En ook voor je onderneming. Je kan taken anders en vaak beter organiseren. Zo maakt diversiteit op de werkvloer je producten en diensten sterker.”
© Verso, Vivo en GTB met de steun van ESF. Dit artikel verscheen in de werkgeversgids ‘Buig beperkingen op de werkvloer om tot kansen’ in kader van het project ‘Onbeperkt talent’. Download de gids via deze link.
Deel dit bericht
Ontdek ook deze nieuwsberichten

Individueel Maatwerk
17% van de werkzoekenden in ons land heeft een arbeidsbeperking.
𝗜𝗻𝗱𝗶𝘃𝗶𝗱𝘂𝗲𝗲𝗹 𝗠𝗮𝗮𝘁𝘄𝗲𝗿𝗸 is voor ons dé manier om mensen boven de radar te krijgen. IN-Z is zelf al jaar en dag werkgever van Individuele Maatwerkers (vroeger LDE) en weet dat er nog gigantisch veel potentieel zit voor de reguliere arbeidsmarkt.

Medewerker in de kijker: het verhaal van Amal
Na drie jaar is Amal eindelijk herenigd met haar gezin in Borgloon. In slechts twee maanden tijd is ze al actief als vrijwilliger bij IN-Z en werkt ze hard aan haar toekomst. Terwijl haar kinderen zich aanpassen, leert Amal Nederlands en bouwt ze een netwerk op.

Inspiratiesessie: ‘Jouw werkvloer: de lift naar de arbeidsmarkt vóór elke student’
Gratis inspiratiesessie: ‘Jouw werkvloer: de lift naar de arbeidsmarkt voor élke student’. Gratis inspiratiesessie: 𝐈𝐧𝐬𝐩𝐢𝐫𝐚𝐭𝐢𝐞𝐬𝐞𝐬𝐬𝐢𝐞: 𝐣𝐨𝐮𝐰 𝐰𝐞𝐫𝐤𝐯𝐥𝐨𝐞𝐫 𝐚𝐥𝐬 𝐥𝐢𝐟𝐭 𝐧𝐚𝐚𝐫 𝐝𝐞 𝐚𝐫𝐛𝐞𝐢𝐝𝐬𝐦𝐚𝐫𝐤𝐭 𝐯𝐨𝐨𝐫 é𝐥𝐤𝐞 𝐬𝐭𝐮𝐝𝐞𝐧𝐭