Werken bij IN-Z

IN-Z zoekt 120 talenten volgens open hiring principe

Wie eerst op de stoel zit, krijgt een job

IN-Z groeide de jongste jaren stevig. Daarom is de sociale onderneming regelmatig op zoek naar extra medewerkers. Om de huidige 120 vacatures in te vullen, pakken ze het wel heel inventief aan. IN-Z installeert binnenkort een stoel in Genk, Hasselt, Leuven, Maasmechelen en Bilzen. De eerste persoon die daarin plaatsneemt, is meteen aangeworven. Deze originele aanpak past in de visie van de sociale onderneming, die vertrekt vanuit de talenten van mensen. Bovendien is het één van de eerste toepassingen van het trendy Amerikaanse open hiring-principe.

In heel wat sectoren krijgen bedrijven nauwelijks respons op hun vacatures. De kandidaten die zich wél aanbieden, blijken bovendien niet te matchen met de gezochte profielen. De arbeidsmarkt legt teveel drempels op aan mensen die niet aan het beeld van een standaard werkzoekende voldoen, vindt Ruth Claes (algemeen directeur van IN-Z): “Naast de groep van actief werkzoekenden is er een veel grotere groep die we de ‘arbeidsmarktreserve’ noemen. Daarin zitten mensen die om allerlei redenen niet aan het werk zijn, maar dat wel zouden willen.”

Stoelendans met inzet

De Vlaamse regering ambieert een tewerkstellingsgraad van 80%, maar die doelstelling halen wordt niet zo simpel. Vandaag raken duizenden jobs niet ingevuld. Bedrijven kreunen onder de economische groei en de lijst aan knelpuntberoepen was nog nooit zo lang … maar de vijver van werkzoekenden was nog nooit zo klein: in januari 2022 waren er in Vlaanderen 185.747 werkzoekenden (bron: Burgerklanten basisstatistieken – Arvastat) en 1,7 miljoen zogenaamde inactieven.

IN-Z wil daar verandering in brengen, door het concept ‘bij IN-Z zit je goed’ te koppelen aan het open hiring principe, vertelt Ruth Claes: “In drie gemeenten plaatsen we de stoel op een herkenbare plaats. Via social media laten we duidelijk weten waar de stoel zich op dat moment bevindt. Wie er als eerste plaatsneemt, krijgt sowieso een job bij IN-Z. Degenen die wat later aankomen, nodigen we graag uit voor een gesprek.”

“Alles draait rond talent en motivatie”

Over welke job het precies gaat, ligt op voorhand nog niet vast: “IN-Z is een bloeiende organisatie met 1.300 medewerkers. We bieden heel uiteenlopende diensten aan. Huishoudhulp met dienstencheques, seniorenoppas, persoonlijke assistentie, hulp in woonzorgcentra, horeca en sociaal toerisme, voor- en naschoolse werking voor kinderen en training & begeleiding binnen organisaties. We kijken dus eerst welke talenten iemand heeft, en stellen de kandidaat vervolgens te werk waar ie het best tot zijn recht komt.”

Deze open hiring-techniek is nog niet gangbaar in ons land. Toch zien ze er bij IN-Z alleen maar voordelen in: “Bij open hiring laat je allerhande selectieprocedures achterwege wanneer je aanwerft. Alles draait rond de motivatie en de talenten van de kandidaten. Ze kunnen zich bewijzen ‘on the job’ in plaats van op een blaadje papier. Doordat we mensen individueel begeleiden, bieden we kansen aan personen die moeilijk aan de slag geraken op de reguliere arbeidsmarkt.”

Deel dit bericht

Ontdek ook deze nieuwsberichten

LIV wordt IN-Z

IN-Z neemt LIV aan het werk over en dat werd dinsdag 20 februari 2024 feestelijk gevierd. De overname creëert een complementair aanbod aan de begeleiding en het werkgeverschap bij IN-Z.

Lees verder »

Medewerker in de kijker: het verhaal van Gilles

IN-Z richtte in 2016 HOST op, voluit Horeca via Sociale Tewerkstelling. Achter de kookpotten in Runkst staat kok Gilles van Quickelberge. Deze rasechte, maar uitgeweken Gentenaar heeft koken in zijn DNA zitten. Hij is het creatieve brein van het restaurant en geeft in de keuken leiding aan een divers team van medewerkers.

Lees verder »