Elke schooldag een extra portie Froep!

BelOrta, Provincie Limburg, stad Borgloon en sociale onderneming HOST met IN-Z vzw stellen trots Froep voor. Froep zorgt elke schooldag voor een extra portie gezonds op school. De reststromen van BelOrta – de toonaangevende groente- en fruitcoöperatie van ons land – worden verwerkt tot verse soep en heerlijke fruitsnacks. Froep verzorgt ook de bedeling tijdens het middagtoezicht, op maat van de kinderen en het schoolteam.

Froep is gezond, duurzaam, sociaal & vooral heel plezant!

Vanaf september 2021 gaat HOST vzw via sociale tewerkstelling aan de slag met reststromen van BelOrta, Belgische groente- en fruitcoöperatie van, voor en door meer dan 1.000 lokale producenten. In de keuken van Borgloon bereiden de medewerkers van HOST vzw verse soep en fruitsnacks met deze lokaal geteelde producten. Deze medewerkers in maatwerk of LDE-tewerkstellingsstatuut leveren ook elke middag aan de kleuter- en lagere scholen, en verzorgen de bedeling en het opruimen als de school dit wenst.

Stad Borgloon werkt mee aan Froep door de soepkeuken te verbouwen als eerste fase van het herbestemmingsproject Brigittijnenklooster Nieuwland dat aangekocht werd in 2018. Daarnaast financiert het gemeentebestuur de aankoop van soep en fruitsnacks voor de 6 scholen van het Loons basisonderwijs (1.000 kleuters en leerlingen) die dit flankerend en jaarlijks kunnen aanbieden aan al hun kinderen. Op die manier moeten de scholen noch de ouders een bijdrage betalen. Zo kan elk kind – zonder onderscheid – rekenen op gezonde en verse groenten en fruit, als aanvulling bij de boterhammen. De keuken van Froep is ontwikkeld dankzij subsidies ikv Plattelandsontwikkeling, door het Limburgs provinciebestuur toegekend aan stad Borgloon, voor € 121.033 (cofinanciering 25% Vlaanderen en Provincie Limburg – 50% Europees).

De keuken en bijhorende duurzame materialen zoals een Froepmobiel, bekers, verpakking,… zijn dan ook onmisbaar voor de verankering van Froep door de stad Borgloon en ook de realisatie van de beleidsprioriteiten van dit subsidieprogramma, zoals creatie tewerkstelling, inclusief en duurzaam ondernemen, vernieuwende dienstverlening, hierbij rekening houdend met lokale identiteit en Haspengouwse eigenheid, dichtbij de fruitsite van BelOrta. De uitvoering en coördinatie van Froep gebeurt door sociale ondernemingen IN-Z vzw en HOST vzw. Met maatschappelijke zetel in Genk maar actief in Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant. De keuken wordt bemand door HOST-chef Gilles en een ploeg medewerkers in een Collectief Maatwerk-statuut. Zij zorgen voor het ophalen, verwerken en leveren van de grondstoffen en de afgewerkte soep en snacks. Medewerkers van IN-Z met een LDE-label zorgen elke middag gedurende een heel schooljaar voor de bedeling aan de kinderen in overleg met en op maat van de school. Froep is dus froep-simpel maar ook veel belangrijks tegelijkertijd.

  • No Food Waste: Reststromen van fruit en groenten van BelOrta worden verwerkt tot verse soep en heerlijke fruitsnacks.
  • Innovatief ondernemen met sociale tewerkstelling: Er wordt zoveel mogelijk gewerkt met resten, wat betekent dat de keuken vernieuwend omgaat met de onvoorspelbare toelevering van de grondstof. De verwerking tot snacks en soep gebeurt zoveel mogelijk á la minute en aan de hand van creatieve bewaar-, koel- en verwerkingstechnieken zoals originele recepten, smoothies, spreads, koekjes van gedroogd fruit, appel- en perensappen, fruitgebak,…
  • Circulair en duurzaam: Van het verzamelen van de producten tot het verwerken, verpakken en bedelen in de scholen, wordt gezocht naar de meest circulaire en duurzame oplossingen.
  • Dienstverlening binnen flankerend zorgbeleid in het onderwijs: Met Froep ondersteunen we scholen bij de actuele uitdagingen in hun zorgbeleid door in te zetten op gezond eten, laagdrempelige eetcultuur en -beleving, culturele identiteit (teeltsector en landschap) en klimaatgevoeligheid van onze jonge generaties.
  • Inclusief kinderarmoedebeleid: Froep is er voor alle kinderen op school, zonder onderscheid. Niet alleen voor de diegenen wiens ouders een bijdrage willen of kunnen betalen voor warme soep en fruit tijdens de middag. Op die manier garanderen we het recht van elk kind op een portie verse groenten en fruit, op een verbazend plezante manier aangebracht.
  • Op maat van het onderwijs: De communicatie over Froep naar het schoolteam, de kinderen en de ouders, alsook de organisatorische uitrol zoals de levering, de bedeling, de opruim, afwas van herbruikbare materialen en de kindvriendelijke bediening, wordt in overleg met en op maat van de school uitgewerkt. Zo wordt het schoolteam tijdens de middagpauze niet extra belast, en kan Froep een deel van de schoolprogrammatie verlichten. Bovenal is Froep een samentrekking van Fruit en Soep, en dan nog lekker en plezierig, kortom Froep is Froepie!
 

Meer weten? www.froep.be

Bekijk de TVL reportage hier.

Deel dit bericht

Ontdek ook deze nieuwsberichten

Medewerker in de kijker: het verhaal van Alina

Alina is een moedige vrouw uit Oekraïne die door de oorlog haar thuisstad ontvluchtte en naar België reisde om veiligheid te zoeken. Hier heeft ze een nieuw leven opgebouwd en werkt ze als brugfiguur voor het project Brood & Rozen, waar ze kwetsbare moeders helpt werk te vinden.

Lees verder »